2011. december 22., csütörtök

Tennesse Williams: A Streetcar Named Desire - Jelenlegi ára: 900 Ft

Tennessee Williams: A Streetcar Named Desire and Other Plays – 313 oldal
1911-ben született, 1983-ban halt meg, és már többször visszatért a színpadokra. A Tennessee Williams néven ismert drámaírónak ma ismét nagy divatja van. A Radnóti Színház most is játssza A vágy villamosa c. darabot.  Az egész világon újra játsszák e „ múlt századi” szerző érzelmes-indulatos, fülledt darabjait. Vajon miért?
Sok egyéb ok mellett talán azért, mert van bennük titok – a szó szoros (és leghétköznapibb) értelmében. Ha túl sokat tudunk, néha úgy érezzük, jobb volna kevesebbet tudnunk. Ahol (és amikor) bármit (és szinte bárhogyan) ki lehet mondani, fölértékelődhetnek az olyan történetek, amelyek középpontjában valamely ki-nem-mondható, fel-nem-fedhető tény, emlék vagy élmény áll. A szereplok folytonosan körbetáncolják azt a valamit, amirol nem beszélhetnek, amire nem kérdezhetnek rá, amit nem vallhatnak be (még önmaguknak sem). Az érzelmek és viszonyok ilyen pofonegyszeru bonyolultsága hálás feladatot ró a színészre (föl kell mutatnia, hogy rejti, amit föl nem fedhet); a nézo ugyanakkor lelkes rejtvényfejtové válik: boldog, ha beleláthat a figurák lelkébe, örül, ha okosabbnak hiheti magát náluk. A tönkrementek, a lecsúszottak, a megfáradt lázadók, a makacs öncsalók, a magukat és egymást gyötrok, a másokon hatalmaskodók, a saját árnyékuktól rettegok, a szorongók, a szexualitásukkal küszködok – egyszóval a Williams-panoptikum mitikus figurái – helyettünk vergodnek a színpadon. A szerzo nem csap be: túlérett szimbólumai, teátrális gesztusai nyilvánvalóvá teszik, hogy amit látunk, nem a valóság. De a történetek éppannyira valószeruek, a hosök épp úgy esendoek, hogy akár tetszik, akár nem, szurkolnunk kell – értük vagy ellenük. Ez pedig a hagyományos színpad– nézotér viszony egyik legerosebb pillére, a hatás egyik legalapvetobb eszköze. Tennesse Williams titka, hogy ezt tudja.
A kötet a The Glass Menagerie (Üvegfigurák), A Streetcar Named Desire (A vágy villamosa), és a Sweet Bird of Youth (Az ifjúság édes madara) c. drámát tartalmazza.


Jelenlegi ára: 900 Ft

Az aukció vége: 2011-12-23 10:42
. Tennesse Williams: A Streetcar Named Desire - Jelenlegi ára: 900 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése